Svamp i underlivet – huskurer och behandling hemma

Svampinfektioner i underlivet, oftast orsakade av Candida albicans, är vanliga hos kvinnor. Medan många vänder sig till apoteket för mediciner, finns det också de som föredrar att pröva gamla beprövade huskurer. Men hur effektiva är dessa metoder, och vad säger vetenskapen om dem?

Svamp i underlivet - huskurer och behandling hemma

Yoghurt

Vad folk säger: Många tror att osötad yoghurt med levande kulturer kan hjälpa till att balansera bakterierna i underlivet och därmed motverka svampinfektioner.

Vad forskningen säger: Även om vissa probiotiska kulturer i yoghurt kan vara bra för tarmen, finns det begränsade bevis på att applicering av yoghurt direkt i underlivet är effektivt mot svamp.

Kokosolja

Vad folk säger: Kokosolja tros ha svampdödande egenskaper och används ibland externt för att behandla svampinfektioner.

Vad forskningen säger: Preliminära studier har visat att kokosolja kan ha antimikrobiella egenskaper, men det behövs mer forskning för att bekräfta dess effektivitet mot vaginal svamp.

Vitlök

Vad folk säger: Vitlök anses ha antifungala egenskaper, och vissa rekommenderar att föra in en vitlöksklyfta i underlivet över natten.

Vad forskningen säger: Trots vitlöks potentiella antifungala egenskaper, finns det inga konkreta bevis på att det är effektivt mot vaginal svamp. Dessutom kan det orsaka irritation.

Äppelcidervinäger

Vad folk säger: Genom att tillsätta en del äppelcidervinäger till badvattnet tror vissa att de kan balansera pH-värdet i underlivet och bekämpa svampinfektioner.

Vad forskningen säger: Medan äppelcidervinäger kan ha vissa antimikrobiella egenskaper, kan dess syra också orsaka irritation. Använd med försiktighet.

Många huskurer mot svamp i underlivet kommer från traditionella metoder och anekdotiska bevis. Även om vissa har visat lovande resultat i preliminära studier, bör man alltid vara försiktig och konsultera en läkare innan man prövar något nytt. Vissa huskurer kan även förvärra symtomen eller orsaka andra biverkningar. Det är viktigt att komma ihåg att varje kropp är unik, och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.


Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *