Svamp i underlivet och magont – är det relaterat?

Många kvinnor upplever besvär med svamp i underlivet någon gång i livet. Samtidigt är magont ett vanligt besvär. Men kan dessa två symtom vara kopplade? Låt oss utforska sambandet mellan svamp i underlivet och ont i magen.

(Ett nytt fönster öppnas)

Svampinfektion i underlivet: En översikt

Svamp i underlivet, ofta orsakad av jästsvampen Candida albicans, ger symtom som klåda, irritation, och en vit, gryning flytning. Faktorer som antibiotikaanvändning, hormonella förändringar och nedsatt immunförsvar kan öka risken för en svampinfektion.

Magont: Potentiella orsaker

Magont kan ha en mängd olika orsaker, inklusive:

 • Matsmältningsproblem
 • Gasbildning
 • Maginfluensa
 • Menstruationskramper
 • Urinvägsinfektion

Är det ett samband?

Medan svamp i underlivet i sig sällan direkt orsakar magont, kan de två symptomen ibland uppstå samtidigt på grund av relaterade orsaker. Här är några skäl till varför:

 1. Antibiotikaanvändning: Antibiotika kan orsaka en obalans i den naturliga bakteriefloran, vilket kan leda till svampinfektioner. Samtidigt kan antibiotika orsaka magbesvär som gasbildning eller diarré.
 2. Stress: Stress kan påverka magens funktion och orsaka matsmältningsproblem. Det kan också sänka immunförsvaret, vilket gör kroppen mer sårbar för svampinfektioner.
 3. Hormonella förändringar: Vissa kvinnor upplever magkramper under sin menstruationscykel. Denna hormonella förändring kan också skapa en miljö där svamp trivs.

Notera: ”Även om svamp i underlivet och magont kan uppträda samtidigt, betyder det inte nödvändigtvis att de är direkt kopplade.”

Råd vid samtidiga symptom

Om du upplever både svamp i underlivet och ont i magen samtidigt:

 1. Konsultera en läkare: För att få en korrekt diagnos och behandlingsrekommendation.
 2. Följ recept: Om du har ordinerats antibiotika, se till att du tar hela kuren, även om symptomen försvinner.
 3. Överväg probiotika: De kan hjälpa till att återställa den naturliga balansen av bakterier i magen och förebygga svampinfektioner.
 4. Hantera stress: Prova avslappningstekniker som meditation eller yoga för att minska stress och därmed potentiellt minska risken för både magproblem och svampinfektioner.

Medan svamp i underlivet och ont i magen kan uppträda samtidigt, är det viktigt att inte dra förhastade slutsatser om deras samband. Om du upplever något av dessa symtom eller en kombination av dem, bör du alltid konsultera en läkare för att få en korrekt diagnos och rådgivning.


Publicerad:
Uppdaterad:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *